You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Romania sustine candidatura Brasovului la organizarea JOT 2020

Oferta orasului Brasov pentru gazduirea editiei de iarna a Jocurilor Olimpice de Tineret (JOT), din 2020, a fost sustinuta in fata membrilor Comisiei de Evaluare a Comitetului International Olimpic (CIO), in cadrul unei videoconferinte, de pesonalitati ale vietii sportive si politice a Romaniei si ale administratiilor locale ale judetului Brasov.

In Sala de Consiliu a Primariei Brasov, unde a avut loc intalnirea video, etapa finala dinaintea votului din plenul Sesiunii CIO de la Kuala Lumpur (Malaezia), 31 iulie 2015, au fost prezenti Victor Ponta, primul ministru al Romaniei, Gabriela Szabo, ministrul Tineretului si Sportului, Alin Petrache, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR), Ioan Dobrescu si Florin Misca, secretarul general si secretarul general adjunct ai COSR, Radu Podgoreanu, secretar de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), George Scripcaru, primarul Municipiului Brasov, Liviu Cocos, primarul orasului Predeal, Adrian Vestea, primarul orasului Rasnov, si Ovidiu Garbacea, proprietarul Complexului Cheile Gradistei.  

Inainte de startul discutiilor, membrii Comisiei de Evaluare a CIO, aflati la sediul CIO din Lausanne, au urmarit, timp de 14 minute, filmul de prezentare a candidaturii orasului Brasov. Au fost prezentate toate bazele sportive care vor gazdui intrecerile JOT 2020, atat cele déjà existente cat si cele in proiect, elementele de la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) Brasov 2013 care au contribuit la succesul competitiei considerata cea mai reusita din istoria FOTE, precum si aspectele culturale ale zonei.

Premierul Victor Ponta i-a asigurat pe reprezentantii Comisiei de Evaluare a CIO ca suma de 17,2 milioane de dolari impusa de CIO va fi garantata de Guvernul Romaniei, in caz exceptional. „Vom lua aceasta decizie in Guvern, iar aceasta garantie acopera integral suma in cazul in care nu se va putea obtine, sau se va obtine doar partial, din sursele prevazute initial”, a declarat Victor Ponta. De asemenea, demnitarul a dat asigurari ca nu exista riscul ca in cazul in care se va schimba coloratura politica de la nivelul Guvernului, JOT sa nu mai primeasca sustinerea Guvernului. „Si organizarea FOTE a fost obtinuta de un alt Guvern, iar noi l-am sprijinit. Organizarea unei asemenea competitii este un angajament al Romaniei si sunt convins ca orice premier si orice primar va fi, se va implica. In acest caz este vorba de Romania, nu de o persoana”, a precizat premierul.

Alin Petrache a declarat la randul sau: „Pentru Romania este o onoare deosebita sa candideze la o competitie de o astfel de anvergura, iar prezenta Primului Ministru si a celorlalti membri ai Cabinetului arata ca acest eveniment este tratat ca un eveniment national de mare anvergura, un pariu al intregii natiuni. Proiectul prezentat este bine structurat, iar experienta dobandita prin organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European - Brasov 2013, constituie baza demersului nostru”. 

„Nu vreau sa insist pe toate verigile planului pe care il avem, dar tin sa mentionez faptul ca pregatim un program cultural educativ amplu si de exceptie, pentru a valorifica timpul liber al sportivilor participanti si avem deja o echipa de voluntari structurata si bine formata, cu experienta dobandita la FOTE Brasov 2013. In plus, as dori sa subliniez faptul ca proiectul romanesc se incadreaza perfect in principiile enuntate de presedintele Thomas Bach in cadrul Agendei 2020”.

Unul dintre principalele atuuri ale orasului Brasov este zona compacta unde se poate organiza competitia, cu avantaje majore legate atat de transport si securitate, cat si de promovare a evenimentului. 

Este, de asemenea, de importanta majora faptul ca exista „scheletul” unei echipe de lucru cu experienta vasta, acumultata in timpul FOTE Brasov 2013, iar entuziasmul voluntarilor care au luat parte la Festivalul de pe Valea Prahovei a oferit o frumoasa imagine a valorilor Olimpice.

Pe de alta parte ar putea constitui avantaje demne de luat in seama costurile competitive oferite de partea romana, dar si faptul ca Brasov este un oras multietnic, cosmopolit si modern, cu comunitati importante de sasi si maghiari si chiar cu o mica comunitate de greci.

Comisia de Evaluare a CIO va intocmi raportul final in luna iunie, atat pentru candidatura Brasovului cat si pentru cea a orasului rival Lausanne, iar decizia privind alegerea gazdei Jocurilor Olimpice de Tineret de iarna, din 2020, va fi luata la 31 iulie a.c., in cadrul celei de a 128-a Sesiuni CIO, care va avea loc la Kuala Lumpur (Malaysia). Tot atunci va fi anuntata si gazda Jocurilor Olimpice de iarna din 2022.

 

Galerie foto