You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Alin Petrache: “Olimpiada Gimnaziilor poate deveni Noua Daciada”

Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR), Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS) si zece federatii nationale sportive au semnat astazi, la Casa Olimpica din Bucuresti, Protocolul de colaborare privind organizarea si desfasurarea, in premiera, a Olimpiadei Gimnaziilor.
Ideea presedintelui COSR Alin Petrache a prins contur si, pana la 31.08.2019 – durata de valabilitate a Protocolului, pe parcursul fiecarui an scolar incepand din aceasta toamna, elevii din clasele V-VIII, de la scoli din intreaga tara, vor putea participa la intrecerile de baschet, volei, rugby, fotbal, handbal, oina, tenis de masa, atletism, sah si badminton organizate in cadrul Olimpiadei Gimnaziilor.

„Olimpiada Gimnaziilor este un concept comun, pentru care doresc sa multumesc atat Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, cat si Federatiilor de Atletism, Badminton, Baschet, Fotbal, Handbal, Oina, Rugby, Sah, Tenis de Masa si Volei” a spus Alin Petrache. „Le multumesc atat pentru suportul pentru aceasta idee, cat si pentru implicare, fiindca odata cu acest acord semnam un angajament prin care ne asumam plenar viitorul copiilor. Vom avea grija de educatia si sanatatea lor, de mintea si trupurile lor, de ei ca viitori oameni frumosi, increzatori, independenti”.

„Acest proiect este unul initiat de COSR, institutia noastra, alaturi de partenerii nostri, lansand un proiect national de revigorare a miscarii sportive din mediul scolar. COSR, impreuna cu partenerii sai, creeaza o competitie noua pentru toti copiii din Romania (din mediul scolar) si incearca sa ii aduca pe acestia catre sport. Consider ca normala implicarea COSR in dezvoltarea sportului de masa, ca principal punct de start al vietii sportive din societatea romaneasca. Din punct de vedere sportiv, prin acest proiect incercam impreuna cu federatiile sportive nationale si Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice  sa descoperim viitorii campioni, marind aria de selectie pentru cluburi si CNOPJ”.

„Cati dintre dvs ati facut sport pentru ca un profesor sau un antrenor a venit la scoala si v-a selectat? COSR si partenerii sai vor sa reinvie aceasta traditie castigatoare. Acum sportul reincepe din scoala. Daciada este nume de care se leaga multe amintiri frumoase. A fost o competitie care a ridicat nivelul sportului romanesc. Olimpiada Gimnaziilor poate deveni noua Daciada”.

„Asa cum am prezentat deja acest aspect in proiectul meu Romania Olimpica 2014-2024, misiunea COSR ramane aceea de sustinere si consolidare a pozitiei Romaniei in elita sportului mondial si de sprijin activ pentru imbunatatirea practicarii sportului de masa prin diminuarea accesului inegal la sport al populatiei in ansamblu”.

„In strategia mea vorbeam de asumarea de catre COSR a rolului de promotor principal al unei strategii generale de evolutie care sa conecteze sportul romanesc la realitatile nationale si internationale curente si care sa faca o legatura coerenta intre toate paliere sportului, de la inalta performanta pana la sportul de masa si cel scolar. Olimpiada Gimnaziilor este un prim pas. Va asigur ca voi continua sa implementez impreuna cu colegii din COSR si partenerii nostri aceasta strategie votata si asumata de Adunarea Generala”, a conchis presedintele COSR.

„Sportul este una dintre activitatile principale prin care se asigura dreptul la educatie”, a spus Mihai Sorin Campeanu, ministrul MECS, semnatar al Protocolului. „Olimpiada Gimnaziilor inlocuieste Olimpiada Nationala a Sportului Scolar, iar noua competitie multi-sport urmareste cresterea numarului de copii implicati in competitiile sportive, largirea ariei de selectie pentru sportul de performanta, dar si stoparea trendului descendent al rezultatelor obtinute de sportivii romani in competitiile internationale”.
Alaturi de Alin Petrache, presedintele COSR, si Mihai Sorin Campeanu, ministrul MECS, ceilalti zece semnatari ai Protocolului au fost Florin Florea, secretarul general FR Atletism, Radu Stefanescu - secretarul general al FR Badminton, Horia Paun - presedintele FR Baschet, Razvan Burleanu - presedintele FR Fotbal, Alexandru Dedu - presedintele FR Handbal, Nicolae Dobre - presedintele FR Oina,  Pompilie Bors - vicepresedintele FR Rugby,  Vladimir Danilov – secretarul general al FR Sah, Cristinel Romanescu - presedintele FR Tenis de masa si Gheorghe Visan, presedintele FR Volei.

 

Galerie foto