Stiri

13 septembrie 2014 Aniversare impresionanta a Centenarului Olimpismului Romanesc

Presedintele Romaniei Traian Basescu si liderii celor mai importante structuri sportive internationale, Thomas Bach, presedintele Comitetului International Olimpic (CIO), si Patrick Hickey, presedintele Asociatiei  Comitetelor  Olimpice  Europene (EOC) au fost alaturi de cei peste 200 de medaliati olimpici romani, ambasadori, oameni de sport si reprezentanti ai diverselor comitete olimpice la aniversarea Centenarului Olimpismului Romanesc, celebrata la Ateneul Roman (intreaga gala poate fi urmarita aici).

In deschiderea ceremoniei, Alin Petrache, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR), a adresat, in calitate de gazda a marelui eveniment, cuvintele de bun venit distinsilor oaspeti.

''Exact ca intr-o familie gasesc in voi, cei pe care ii sarbatorim acum, modele de viata, experiente revelatoare, lectii de conduita. Exact ca intr-o familie va datorez respect, admiratie si impartasesc cu voi bucuriile si succesele fiecaruia. Si tot ca sanul familiei, regasesc istorii care impreuna alcatuiesc istoria cu majuscule a unui secol de olimpism in Romania. Avem azi ocazia unica de a aduce laolalta trecutul, prezentul si viitorul valorilor olimpice in Romania. Langa noi, si pentru voi sunt prezenti reprezentati ai miscari olimpice internationale, sositi aici in semn de recunoastere a unui centenar onorant, presarat cu victorii, schimbari, si contributii majore'', a declarat Alin Petrache.

A urmat o retrospectiva in imagini, simbolica, dar plina de incarcatura emotionala, a catorva dintre marile momente ale olimpismului romanesc, iar pe ecran s-au derulat crampeie din evolutiile in competitiile olimpice ale unor sportivi romani de legenda. Nadia Comaneci, Ivan Potzaichin, Lia Manoliu, Nicu Vlad, Laura Badea, Constantina Dita, Alina Dumitru, sau Diana Mocanu au fost doar cativa dintre actorii principali ai scurtmetrajului prezentat la ceremonie.

Pe scena au urcat apoi Traian Basescu, Thomas Bach, Patrick Hickey si Alin Petrache.

In semn de respect si consideratie pentru miscarea sportiva olimpica din Romania, presedintele Traian Basescu i-a inmanat presedintelui COSR, Ordinul „Meritul Sportiv” Clasa I, dupa care a adresat cateva cuvinte celor prezenti.

„Mari satisfactii au adus gimnastica, boxul, atletismul, kaiacul si toate disciplinele olimpice.  Dar trebuie sa nu uitam ca inceputul acestor medalii a fost pus candva in 1924 cand Romania obtinea la olimpiada prima medalie. Era echipa de rugby a Romaniei care obtinea medalia de bronz la Olimpiada din 1924.“, a remarcat Traian Basescu.

''Cand vezi 302 medalii olimpice este impresionant. Cand le vezi si separate, cate de aur, cate de argint, cate de bronz, iarasi este un lucru care te impresioneaza cand raportezi succesele sportivilor romani si antrenorilor romani la numarul populatiei Romaniei in raport cu alte tari, dar oricand ai vorbi de olimpicii romani gandul se indreapta catre marii antrenori, marii sportivi, si de cele mai multe ori ramai cu o imagine. Eram copil si tin minte 1,91. Nu era inaltimea Iolandei Balas, ci recordul ei mondial. Eram mai mare si m-a impresionat pana la lacrimi vazandu-l pe Ivan Patzaichin vaslind cu pagaia rupta. Cum este de neuitat pentru noi cum aparatura tehnica de la Montreal (n.r – gazda editiei Jocurilor Olimpice de vara la care Nadia Comaneci a luat primul zece din istoria gimnasticii) nu putea scrie zece. Ce tehnologie!  Noi aveam un om peste tehnologie. Sunt greu de uitat performantele lui Gabi Szabo, performantele din toate domeniile”, a mai spus seful Statului.

La randul sau, presedintele COSR i-a oferit o placheta omagiala lui Patrick Hickey. 

Dupa ce le-a inmanat distinctii presedintelui Romaniei si lui Alin Petrache, presedintele EOC s-a adresat celor prezenti: ''E o mare placere sa ma aflu azi aici la aniversarea a 100 ani de existenta a Comitetului Olimpic Roman. O sarbatoare ca aceasta este intotdeauna plina de ocazii de a ne aminti de cele 302 medalii castigate de Romania si de impresionantul loc 2 in clasamentul pe medalii de la Los Angeles. Romania a dat campioni de calibrul Nadiei Comaneci si a celor care i-au urmat''.

Thomas Bach a primit apoi, din partea COSR, Colanul Olimpic, cea mai inalta distinctie a olimpismului romanesc.

''Este o placere sa ma aflu in aceasta seara in Bucuresti si in acest magnific Ateneu, unul dintre simbolurile marii culturi romane”, a spus Thomas Bach. ”Romania nu este cunoscuta in lumea doar pentru faimosii Munti Carpati si biserici, ci a dat si personalitati remarcabile in toate domeniile, sport desigur, dar si in literatura, stiinta si film. Tarzan, campionul olimpic Johnny Weissmuller, s-a nascut la Timisoara. Romania este tara natala a castigatorului Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel. El a transmis un mesaj puternic: de pace, toleranta si de demnitate umana. Aceste mesaje apartin si olimpismului. Obiectivul olimpismului este sa se puna in serviciul dezvoltarii armonioase a fiintei umane. In aceasta seara sarbatorim impreuna 100 ani de prietenie, pasiune si excelente performante. Romania a marcat istoria sportului olimpic, a participat la fiecare olimpiada din era moderna si a castigat 302 medalii. Romania a produs multi campioni in sportul meu, scrima, ca Ana Maria Pascu, Laura Badea, Mihai Covaliu, Olga Szabo, ca sa numesc doar cativa. In 1976, la Montreal, JO au fost speciale pentru mine, dar si pentru milioanele de telespectatori care au asistat la un moment istoric al sportului olimpic. Perfectiunea in gimnastica, faimosul 10, obtinut de Nadia Comaneci. A devenit un idol pentru mii de copii, facandu-i sa doreasca sa devina campioni olimpici.”

A urmat momentul de maxima incarcatura emotionala al aniversarii. Toti medaliatii olimpici prezenti la sarbatoare s-au ridicat in picioare in ropotul de aplauze al celor prezenti,  in timp ce pe ecranele uriase amplasate pe scena Ateneului Roman s-au derulat numele tuturor medaliatilor olimpici.

Soprana Felicia Filip a intonat apoi imnul Romaniei.

Un inedit spectacol de lumini si umbre, o dovada a simbiozei impresionante dintre arta si sport,  a subliniat o data in plus valoarea sportului olimpic romanesc.

Spre final, pe scena a urcat artistul Damian Draghici care, din spatele unui voal pe care s-au derulat imagini de vis ale plaiurilor mioritice, a oferit celor prezenti un recital intrumental de muzica romaneasca. Mini concertul s-a incheiat  cu celebra piesa „Lie ciocarlie” interpretata, de asemenea din spatele voalului, de o voce feminina.

Corul de la Palatul Copiilor din Bucuresti a marcat finalul schow-ului aniversar, dar nu si al sarbatorii.

Dupa spectacol, in foaierul Ateneului  Roman, la cocktailul oferit de COSR celor prezenti, medaliatii olimpici au schimbat impresii si s-au intalnit atat cu sefii miscarii olimpice internationale si nationale, cat si cu reprezentantii sponsorilor si cu jurnalistii prezenti in numar mare la eveniment.

Gabriela Szabo, ministrul Tineretului si Sportului: ”A fost frumos si emotionant. Mi-a placut tot spectacolul, dar momentul oferit de Damian Draghici mi s-a parut remarcabil. “

Camelia Potec, presedintele Federatiei Romane de Natatie si Pentatlon Modern: “A fost minunat, dar trebuie sa recunosc ca la filmul retrospectiv, atat mie cat si doamnei Sava aproape ca ne-au dat lacrimile. (n.r. – Doina Sava, antrenoarea alaturi de care Camelia Potec a cucerit titlul olimpic la 200 m liber la Jocurile Olimpice de la Atena)”

Elisabeta Lipa, presedintele Clubului Sportiv Dinamo Bucuresti si al Federatiei Romane de Canotaj: “Nu pot sa spun decat ca totul a fost foarte frumos si emotionant.”

Alin Moldoveanu, campion olimpic la JO de la Londra 2012: “Impresionant  cred ca este cuvantul cel mai potrivit pentru aniversarea de la Ateneul Roman. ”