You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Arhiva FOTE

Reprezentanti ai sporturilor de iarna au purtat Torta pe Valea Prahovei

Flacara Olimpica a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) Brasov – 2013 a ajuns la Brasov dupa un periplu de aproape o zi prin orasele de pe Valea Prahovei unde oficialitatile locale au salutat simbolul olimpic purtat de reprezentanti de seama ai sporturilor de iarna de la noi.

Dupa ce a parasit esplanada din fata Casei Olimpice din Bucuresti, Flacara Olimpica, purtata de o delegatie oficiala a FOTE, a ajuns la Ploiesti.

La Ploiesti, prima purtatoare a tortei a fost Corina Ungureanu, fosta gimnasta multipla medaliata la competitiile de anvergura,  in prezent consilier pe probleme sportive al primarului Iulian Badescu. In aplauzele presedintelui  Consilului Judetean Prahova Mircea Cosma si a zeci de ploiesteni, Corina Ungureanu a predat stafeta viceprimarului Iulian Teodorescu. La randul sau, edilul prahovean a oferit Torta Olimpica unei alte  sportive de marca a orasului, gimnasta Ana Maria Tamarjan.

La Sinaia, primul purtator al Flacarii Olimpice a fost boberul Constantin Cotacu, participant la editia a IX-a a Jocurilor Olimpice, care a avut loc la Innsbruck (Austria) in 1964. Decanul de varsta al fostilor sportivi sinaieni, Constantin Cotacu (75 de ani),  i-a predat Torta primarului orasului Sinaia Vlad Oprea care, la randul sau, i-a oferit-o Anei Teodorescu, de la Clubul Viitorul. Torta a fost purtata apoi prin centrul orasului de Andrei Burchiu (CS Carpati Sinaia), Ioan Poponeci (CS Scolar Sinaia), antrenorul lotului national de schi fond care va reprezenta Romania la FOTE, si alti doi tineri sportivi.

La Busteni, ceremonia de inmanare a Tortei a avut loc in fata primariei orasului, in prezenta a numeroase personalitati printre care primarul orasului Emanuel Savin si Ion Panturu, care a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de iarna de la Grenoble, in 1968, singura medalie olimpica a Romaniei la JO de iarna.  Doua sportive de performanta din Busteni, Andreea Visan, campioana nationala la schi alpin, si Violeta Stramaturaru, campioana nationala la sanie, au purtat Torta pana la iesire din oras.

La Predeal, Torta a fost preluata de sportivii predeleni Sandra Narea si Bogdan Olaru care au purtat-o pana in fata primariei. Flacara Olimpica a fost salutata atat de primarul Liviu Cocos, cat si de reprezentati de seama ai sporturilor de iarna din Predeal, printre care Costel Frentiu, fost component al lotului olimpic de biatlon al Romaniei, sau schiorul Dragos Staicu, prezent in echipa care a reprezentat Romania la JO de la Vancouver, in 2010. Doua tinere sperante ale sportului predelean, Bogdan Costea si Lavinia Fratila, au purtat Flacara Olimpica pana in Piata Garii, unde a fost  preluata de oficialii FOTE.

La Rasnov a avut loc un moment unic. Printre purtatorii Tortei Olimpice a FOTE Brasov - 2013 s-a numarat Constantin Vladea care nu numai ca la cei 90 de ani ai sai este decanul de varsta al schiorilor din Romania, cu 20 de titluri nationale la biatlon in palmares, dar este si printre putinii romani care au participant la editia Jocurilor Olimpice de iarna, Saint Mortiz  - 1948, unde Flacara Olimpica a fost aprinsa in premiera potrivit actualului ceremonial.  Fostul mare schior i-a predat Torta Olimpica primarului din Rasnov Adrian Vestea care, la randul sau, i-a oferit-o tanarului Iulian Pitea, castigatorul Cupei FIS de la Rasnov, unul dintre reprezentantii Romaniei la FOTE in competiţia de sarituri cu schiurile.

La Cheile Gradistei, Flacara a fost preluata de schiorul fondist Paul Pepene, campionul mondial la tineret in proba de 30 km pursuit. Schimbul de stafeta s-a realizat in perimetrul modernei baze sportive unde vor avea intrecerile de schi biatlon din cadrul FOTE, Paul Pepene oferindu-i Torta lui Ovidiu Garbacea, proprietarului complexului sportiv. Flacara a fost preluata de septuagenarul Ionel Teposu, participant la trei editii ale JO de iarna, care a predat-o delegaţiei oficiale a FOTE 2013.

La Brasov, Torţa Olimpica a fost preluata  in fata  Casei Armatei de Vlad Grigori, capitanul echipei de hochei pe gheata a clubului Corona Braşov, in varsta de 15 ani. In dreptul Muzeului de Arta, el i-a predat-o patinatorului Vlad Ionescu, de 18 ani, recunoscut pentru performantele sale in competitiile nationale si internationale. La Primaria Brasov, in prezenta a peste 200 de persoane, Vlad Ionescu i-a oferit Torta Olimpica primarului George Scripcaru, care i-a inmanat-o fostei patinatoare Romica Pop-Damboianu, multipla campiona nationala in varsta de 94 de ani.  Romica Pop-Damboianu, fiica primei patinatoare din Brasov care a participat la o editie a JO, cea din 1936, de la Garmisch Partenkirchen (Germania), a aprins Torta Olimpica la Brasov, momentul fiind marcat prin intonarea imnurilor  Comitetului International Olimpic si al Romaniei, interpretate de corul Unison.

Flacara Olimpica va ramane in curtea interioara a Primariei Brasov pana duminica, 17 februarie, cand alti sportivi de marca ai Brasovului o vor purta spre Arena Sportiva Ion Tiriac a Liceului cu Program Sportiv, unde va avea loc  ceremonia oficiala de deschidere a Festivalului Olimpic al Tineretului European, ediţia 2013.
 

Galerie foto