Veronica Cochela
Canotaj

Veronica Cochela
Galerie foto
Data nasterii: 15.11.1965
Locul nasterii: Voinesti, Iasi

Portret

Componenta a Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti, Veronica Cochela (Cogeanu dupa casatorie) a debutat in competitiile internationale in 1984 cu o medalie de aur cucerita cu echipajul de patru vasle (4x) al Romaniei la Regata Trebon din Cehoslovacia.

A fost un excelent om de echipa in proba considerata “Regina” canotajului – cea de opt rame cu carmaci (8+), unde a cucerit doua titluri olimpice si patru mondiale.

De asemenea a tras cu succes in barca de dublu vasle (2x), alaturi de Elisabeta Lipa, cucerind patru medalii de argint, doua la Jocurile Olimpice si doua la Mondiale.

La patru vasle (4x) a cucerit doua medalii olimpice, argint in 1992, la Barcelona si bronz in 1988, la Seul si una de bronz, in 1985, la Mondialele din Belgia de la Hazewinkel.

La doi rame (2-) a obtinut o singura medalie, cea de argint cucerita alaturi de Georgeta Damian Andrunache, in 1997, la Campionatele Mondiale de la Aiguebelette, din Franta.

Dupa retragerea din activitatea competitionala a devenit antrenor de canotaj, iar in 2015, Veronica Cochela a fost numita antrenor secund la lotul national, impreauna cu fost sa coechipiera Doina Ignat.

A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar in 2000 i-a fost conferit Ordinul national “Pentru Merit” in grad de comandor.
 

Palmares olimpic

Jocuri olimpice Proba Loc
Sydney 2000 dublu vasle (2x) 5
Sydney 2000 opt rame cu carmaci (8+) 1
Atlanta 1996 opt rame cu carmaci (8+) 1
Barcelona 1992 dublu vasle (2x) 2
Barcelona 1992 patru vasle (4x) 2
Seul 1988 dublu vasle (2x) 2

Palmares competitional

Competitie Proba Loc
Campionatele Mondiale Koln, Germania 1998 opt rame cu carmaci (8+) 1
Campionatele Mondiale Aiguebelette, Franta 1997 doi rame (2-) 2
Campionatele Mondiale Aiguebelette, Franta 1997 opt rame cu carmaci (8+) 1
Campionatele Mondiale Tasmania, Australia 1990 opt rame cu carmaci (8+) 1