Sandra Raluca Izbasa
Gimnastica artistica

Sandra Raluca Izbasa
Galerie foto
Data nasterii: 18.06.1990
Locul nasterii: Bucuresti

Portret

La 22 de ani, gimnasta Sandra Izbasa a reusit sa cucereasca doua medalii olimpice si a purtat drapelul Echipei Olimpice a Romaniei la festivitatea de inchidere a Jocurilor Olimpice de la Londra.

In timpul unui antrenament la sol in 2009 si-a rupt tendonul lui Ahile, dar, dupa o serie de interventii chirurgicale si o lunga perioada de convalescenta, si-a reluat activitatea competitionala.

A inceput gimnastica la varsta de 4 ani, la clubul CSS Steaua Bucuresti, dar s-a hotarat sa faca performanta in acest sport cativa ani mai tarziu, dupa ce a cochetat cu tenisul, scrima si handbalul.

In 2002 a fost selectionata la lotul national de junioare, in 2004, la Campionatele Europene, castigand medalia de argint la sol. Un an mai tarziu, la Campionatele Mondiale de juniori din Japonia, a castigat medalia de aur la sol si sarituri.

In 2006, a concurat in premiera la senioare, la Campionatele Europene de la Volos (Grecia) cucerind trei medalii: argint cu echipa Romaniei, aur la sol si bronz la barna. In acelasi an, la Campionatele Mondiale de la Aarhus (Danemarca), a fost singura gimnastia din Romania care a urcat pe podium, cucerind bronzul la individual compus si argintul la barna.

Activitatea competitionala i-a fost fragmentata de o serie de accindentari. In 2007, la Europenele de la Amsterdam (Olanda), a cucerit medaliile de argint la individual compus si barna, dar la coborarea de la barna s-a accidentat la glezna si a ratat finala de la sol. Dupa doar patru luni de recuperare, la Campionatele Mondiale a contribuit la obtinerea medaliei de bronz in competitia pe echipe.  
In 2009,  inainte de Nationalele Romaniei, a suferit o grava accidentare la tendonul lui Ahile si incercand sa aplaneze caderea s-a accidentat si la mana si a ratat participarea la Campionatele Mondiale de la Londra. Dupa aproape un an de convalescenta a revenit in competitii la finalul lui 2010.
In 2011, la Campionatele Europene din Berlin a cucerit al treilea sau titlu european la sol si medalia de aur la sarituri, unde nu mai facuse doua sarituri din anul 2007, prima sa medalie la acest aparat intr-o competitie internationala de anvergura. Spre finalul anului a inceput sa resimta dureri la picior si a ratat participarea la Campionatele Mondiale de la Tokio.

A participat la doua editii ale Jocurilor Olimpice, in 2008, la Beijing, unde a urcat pe prima treapta a podiumului la sol si a obtinut bronzul cu echipa si in 2012, la Londra, unde  a cucerit titlul olimpic la sarituri.

S-a retras din activitatea competitionala la sfarsitul anului 2015,  dupa Campionatele Mondiale de la Antwerp (Belgia).

In 2008, a fost desemnata Gimnasta Anului de Federatia Romana de Gimnastica.

I-a fost conferit Ordinul national “Meritul Sportiv” clasa I.

Palmares olimpic

Jocuri olimpice Proba Loc
Londra 2012 echipe 3
Londra 2012 individual compus 5
Londra 2012 sarituri 1
Londra 2012 sol 8
Beijing 2008 echipe 3
Beijing 2008 individual compus 8
Beijing 2008 sol 1

Palmares competitional

Competitie Proba Loc
Campionate Europene Bruxelles, Belgia 2012 echipe 1
Campionate Europene Bruxelles, Belgia 2012 sarituri 1
Campionate Europene Berlin, Germania 2011 sarituri 1
Campionate Europene Berlin, Germania 2011 sol 1
Campionate Europene Clermont-Ferand, Franta 2008 barna 2
Campionate Europene Clermont-Ferand, Franta 2008 echipe 1
Campionate Europene Clermont-Ferand, Franta 2008 sol 1
Campionatele mondiale Stuttgart, Germania 2007 echipe 3
Campionatele mondiale Aarhus, Danemarca 2006 barna 2
Campionate Europene Volos, Grecia 2006 barna 3
Campionate Europene Volos, Grecia 2006 echipe 2
Campionate Europene Volos, Grecia 2006 sol 1
Festivalul Olimpic al Tineretului European Lignano Sabbiadoro 2005 echipe 2
Festivalul Olimpic al Tineretului European Lignano Sabbiadoro 2005 individual compus 4
Festivalul Olimpic al Tineretului European Lignano Sabbiadoro 2005 paralele inegale 7
Festivalul Olimpic al Tineretului European Lignano Sabbiadoro 2005 sarituri 1
Festivalul Olimpic al Tineretului European Lignano Sabbiadoro 2005 sol 2