Reka Szofia Szabo-Lazar
Scrima

Reka Szofia Szabo-Lazar
Galerie foto
Data nasterii: 11.03.1967
Locul nasterii: Brasov

Portret

A inceput sa practice scrima, la arma floreta, in Sala Tractorul din Brasov, sub indrumarea antrenorului emerit Vlad Serban.  A fost legitimata apoi la  CS Progresul Bucuresti si CSA Steaua Bucuresti.

Timp de 21 de ani a fost componenta a lotului national avandu-i ca antrenori pe Stefan Haukler si Tudor Petrus.

A fost prezenta la patru editii ale Jocurilor Olimpice, unde a cucerit doua medalii cu echipa feminin de floreta a Romaniei, argint in 1996, la Atlanta, si bronz in 1992, la Barcelona. A fost campioana mondiala in 1994 atat la individual, cat si la echipe, si campioana europeana la individual in 1995.

In 2000, s-a mutat in Germania, impreuna cu sotul sau Vilmos Szabo - celebrul sabrer roman medaliat cu bronz in competitia de sabie pe echipe la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, in 1984. In Germania a lucrat ca antrenor de floreta la clubul german TSV Bayer Dormagen, continuand sa reprezinte Romania in marile competitii, ca sportiv.

In 2004 s-a retras din activitatea competitionala, iar un 2005, dupa nasterea celui de-al doilea fiu, a renuntat la cariera de antrenor.

A primit titlurile de Maestru al Sportului si Maestru Emerit al Sportului, , iar in 2000 i-a fost conferita Crucea nationala “Serviciul credincios” clasa a II-a.

In anul 2013 a fost selectionata in Hall of Fame-ul Federatiei Internationale de Scrima.

Palmares olimpic

Jocuri olimpice Proba Loc
Atlanta 1996 floreta echipe 2
Atlanta 1996 floreta individual 19
Barcelona 1992 floreta echipe 3
Barcelona 1992 floreta individual 6
Seul 1988 floreta individual 21

Palmares competitional

Competitie Proba Loc
Campionatele Mondiale Havana, Cuba 2003 floreta echipe 3
Campionatele Mondiale Lisabona, Portugalia 2002 floreta echipe 3
Campionatele Europene Koblenz, Germania 2001 floreta echipe 3
Campionatele Europene Madera, Portugalia 2000 floreta individual 2
Campionatele Europene Plovdiv, Bulgaria 1998 floreta echipe 4
Campionatele Europene Plovdiv, Bulgaria 1998 floreta individual 3
Campionatele Mondiale Chaux de Fonds, Elvetia 1998 floreta echipe 2
Campionatele Mondiale Cape Town, Africa de Sud 1997 floreta individual 2
Campionatele Mondiale Haga, Olanda 1995 floreta echipe 2
Campionatele Mondiale Atena, Grecia 1994 floreta echipe 1
Campionatele Mondiale Atena, Grecia 1994 floreta individual 1