Razvan Ionut Florea
Inot

Razvan Ionut Florea
Galerie foto
Data nasterii: 29.09.1980
Locul nasterii: Constanta

Portret

A inceput sa practice inotul de performanta de la varsta de 6 ani, la Palatul Copiilor Constanta sub indrumarea profesorului Dumitru Lungu.
In 1987, a castigat primele concursuri, iar in 1988 a urcat de 11 ori pe podiumul de premiere al competitiilor locale pe categorii de varsta.
Mai intai la 11, iar apoi la 12 ani, a stabilit primele sale recorduri nationale, in proba de 50 m fluture, in 1992, cucerind si primul sau titlu de campion national, la 50 m fluture.

In perioada 1987-1994, a schimbat cinci profesori-antrenor, iar intre 1992 si 1994, a urcat de peste 25 de ori pe podiumul de premiere, la stilurile fluture si spate, fara sa cucereasca insa nicio medalie de aur.  

In 1994, a inceput pregatirea sub indrumarea profesorului Octavian Tileaga, la sectia de inot a Palatului Copiilor Constanta, iar in 1995, a debutat la lotul national de juniori.
In 1997, a cucerit 15 medalii, dar si primul sau titlu de campion national la seniori, iar in 1998, a fost selectionat la lotul national de seniori.

In 2004, la Campionatele Europene de la Madrid, a cucerit medalia de argint la 200 m spate.

A participat la trei editii ale Jocurilor Olimpice, la Sydney, in 2000, la Atena, in 2004 si la Beijing, in 2008. La JO de la Atena, a cucerit medalia de bronz la 200 m spate, prima medalie olimpica din istoria inotului masculin romanesc.

A  primit titlul de Maestru al Sportului. I-au fost decernate Medalia nationala „Meritul Sportiv” clasa a II-a cu o bareta si Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a cu doua barete.

Palmares olimpic

Jocuri olimpice Proba Loc
Beijing 2008 100 m spate 20
Beijing 2008 200 m spate 7
Beijing 2008 stafeta 4 x 100 m mixt 13
Atena 2004 100 m spate 10
Atena 2004 200 m spate 3
Sydney 2000 100 m spate nu s-a calificat in finala
Sydney 2000 200 m spate 6
Sydney 2000 stafeta 4x200 m liber nu s-a calificat in finala

Palmares competitional

Competitie Proba Loc
Campionatele Europene Madrid, Spania 2004 200 m spate 2
Campionatele Mondiale Barcelona, Spania 2003 100 m spate 10
Campionatele Mondiale Barcelona, Spania 2003 200 m spate 7
Campionatele Europene Berlin, Germania 2002 200 m spate 5
Campionatele Europene Helsinki, Finlanda 2000 stafeta 4x100 m mixt 12
Campionatele Europene Istanbul, Turcia 1999 100 m spate 16
Campionatele Europene Istanbul, Turcia 1999 4x200 m liber stafeta 5
Campionatele Europene Istanbul, Turcia 1999 stafeta 4x100 m mixt 11
Campionatele Europene de Juniori Antwerpen, Belgia 1998 200 m spate 2