Mihai Claudiu Covaliu
Scrima

Mihai Claudiu Covaliu
Galerie foto
Data nasterii: 05.11.1977
Locul nasterii: Brasov

Portret

La inceput a jucat fotbal, dar de la noua ani a inceput sa practice scrima la Clubul Sportiv Tractorul Brasov. La 21 de ani a fost legitimat de Clubul Sportiv Dinamo Bucuresti.

Primul mare succes l-a obtinut in 2000, la 23 de ani, la Jocurile Olimpice de la Sydney, unde a cucerit titlul olimpic la sabie individual.

A continuat seria rezultatelor de exceptie devenind campion mondial la Leipzig, in 2005, si campion european, in 2006, la Izmir.

In 2008, la JO de la Beijing, a cucerit medalia de bronz, la sabie individual.

S-a retras din activitatea competitionala dupa JO de la Beijing si a devenit antrenor principal de scrima la CS Dinamo si la lotul olimpic masculin de sabie al Romaniei.

Primul rezultat olimpic de marca in calitatea de antrenor l-a obtinut la Jocurile Olimpice din 2012, de la Londra, unde echipa olimpica de sabie a Romaniei pe care a pregatit-o a cucerit medalia de argint.

In 2013 a fost ales in functia de presedinte al Federatiei Romane de Scrima si a fost inclus in Hall of Fame al scrimei de catre forul international de specialitate.

A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului. I-au fost acordate distinctiile Ordinul national "Pentru Merit" in grad de Comandor, Ordinul "Meritul Sportiv" clasa a III-a cu doua barete, Ordinul national "Serviciul Credincios" in grad de Ofiter.

A fost desemnat Cetatean de onoare al orasului Brasov.

Pe data de 15 noiembrie 2016, a fost ales presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman.

Palmares olimpic

Jocuri olimpice Proba Loc
Beijing 2008 sabie individual 3
Atena 2004 sabie individual 7
Sydney 2000 sabie echipe 4
Sydney 2000 sabie individual 1
Atlanta 1996 sabie echipe 6

Palmares competitional

Competitie Proba Loc
Campionatele Europene Kiev, Ucraina 2008 sabie individual 3
Campionatele Europene Gent, Belgia 2007 sabie individual 3
Campionatele Europene Izmir, Turcia 2006 sabie individual 1
Campionatele Mondiale Leipzig, Germania 2005 sabie individual 1
Campionatele Europene Zalaegerseg 2005 sabie individual 3
Campionatele Mondiale Havana, Cuba 2003 sabie echipe 7
Campionatele Mondiale Havana, Cuba 2003 sabie individual 2
Campionatele Europene Bourges, Franta 2003 sabie echipe 5
Campionatele Europene Bourges, Franta 2003 sabie individual 11
Campionatele Mondiale Lisabona, Portugalia 2002 sabie echipe 6
Campionatele Mondiale Lisabona, Portugalia 2002 sabie individual 3
Campionatele Europene Moscova, Rusia 2002 sabie echipe 5
Campionatele Europene Moscova, Rusia 2002 sabie individual 3
Campionatele Mondiale Nimes, Franta 2001 sabie echipe 3
Campionatele Mondiale Nimes, Franta 2001 sabie individual 17
Campionatele Europene Koblenz, Germania 2001 sabie echipe 8
Campionatele Europene Koblenz, Germania 2001 sabie individual 3
Campionatele Europene Madeira. Portugalia 2000 sabie individual 10
Campionatele Mondiale Seoul,Coreea 1999 sabie echipe 5
Campionatele Mondiale Seoul,Coreea 1999 sabie individual 17
Campionatele Europene Bolzano, Italia 1999 sabie echipe 2
Campionatele Europene Bolzano, Italia 1999 sabie individual 10