Marius Daniel Urzica
Gimnastica artistica

Marius Daniel Urzica
Galerie foto
Data nasterii: 30.09.1975
Locul nasterii: Toplita, Harghita

Portret

A inceput sa practice gimnastica de performanta la Clubul Sportiv Scolar Gheorgheni, avandu-l ca antrenor pe Iosif Ferenc. A activat apoi cu dubla legitimare la AS Progym Gheorgheni – ANEFS Bucuresti, iar din 2000 a fost legitimat la Clubul Sportiv Dinamo Bucuresti. La lotul national s-a pregatit cu antrenorii Danut Grecu, Aurelian Georgescu si Stefan Gal.

In 1991, a debutat in competitiile internationale, la Istanbul, unde a realizat primul sau succes la juniori - campion balcanic la cal cu manere. Doi ani mai tarziu, in 1993, a castigat titlul european de juniori, la acelasi aparat.

In 1994, la Campionatele Mondiale de la Brisbane, din Australia, a cucerit medalia de aur la cal cu manere, dupa ce la Campionatele Europene de la Praga (Cehia) iesise campion continental la acelasi aparat.

In 1999, la Campionatele Mondiale  de la Tianjin (China) a obtinut argintul la cal cu manere, iar in 2002, la CM de la Debrecen (Ungaria) a cucerit titlul mondial. In  2003, la Campionatele Europene de la Ljubliana (Slovenia) a facut parte din echipa care a urcat pe prima treapta a podiumului continental.

A participat la trei editii ale Jocurilor Olimpice. In 1996, la JO de la Atlanta (SUA), a castigat medalia de argint la cal cu manere, in 2000, la JO de la Sydney (Australia) a cucerit titlul olimpic la cal cu manere, iar in 2004, la Atena (Grecia) s-a clasat pe locul 3 cu echipa si a obtinut argintul, tot la cal cu manere.  

Dupa retragerea din activitatea competitionala a devenit antrenor de gimnastica mai intai la CS Dinamo, iar apoi la lotul national masculin de gimnastica al Romaniei. In 2014, a plecat in Qatar unde a inceput sa antreneze lotul de juniori al acestei tari.

A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului. I-a fost conferit Ordinul National
„Pentru Merit”, in grad de comandor.

Palmares olimpic

Jocuri olimpice Proba Loc
Atena 2004 cal cu manere 2
Atena 2004 echipe 3
Sydney 2000 cal cu manere 1
Sydney 2000 echipe 6
Sydney 2000 paralele 8
Atlanta 1996 cal cu manere 2

Palmares competitional

Competitie Proba Loc
Campionatele Europene Ljubliana, Slovenia 2003 echipe 1
Campionatele Mondiale Anaheim, SUA 2003 cal cu manere 5
Campionatele Mondiale Anaheim, SUA 2003 echipe 5
Campionatele Mondiale Debretin, Ungaria 2002 cal cu manere 1
Campionatele Mondiale Gent, Belgia 2001 cal cu manere 1
Campionatele Mondiale Gent, Belgia 2001 echipe 6
Campionatele Mondiale Tianjin, China 1999 cal cu manere 2
Campionatele Mondiale Brisbane, Australia 1994 cal cu manere 1
Campionatele Europene Praga, Cehia 1994 cal cu manere 1