Marian Dragulescu
Gimnastica artistica

Marian Dragulescu
Galerie foto
Data nasterii: 18.12.1980
Locul nasterii: Bucuresti

Portret

A inceput sa practice gimnastica in 1988, la varsta de 7 ani, sub indrumarea profesorului Petre Sacerdoteanu, dupa ce a mers mai intai cateva luni la karate si cateva la inot. Talentul sau a fost repede remarcat de specialisti . A fost legitimat la Clubul Sportiv Dinamo Bucuresti, unde s-a pregatit cu antrenorul Danut Grecu, acelasi  care, impreuna cu Aurelian Georgescu, Stefan Gal si Adrian Sandu, l-a antrenat si la lotul national.

A intrat in istoria gimnasticii masculine romanesti drept primul sportiv care a obtinut o medalie la individual compus – bronz, in 2000, la Campionatele Europene de la Bremen si a cucerit doua titluri mondiale, la sol si sarituri, in 2001, la Campionatele Mondiale de la Gent.

A fost primul gimnast din lume care, la sarituri, a executat o saritura extrem de spectaculoasa si dificila in acelasi timp care acum ii poarta numele.

 Prima data s-a retras din activitatea competitionala in 2002, dar nu a stat departe de sala decat cateva luni. La finele anului 2009, Marian Dragulescu  s-a retras din nou, dar a revenit in 2011, pentru a participa la JO de din 2012. Spre supararea sa nu a fost selectionat in echipa olimpica si s-a retras din nou, o vreme antrenand copii la CS Dinamo Bucuresti, alaturi de fostul sau coleg Marius Urzica.

A revenit spectaculos in 2015 si a cucerit medalia de argint la sarituri la Campionatele Mondiale de la Glasgow, fiind primul gimnast roman care si-a asigurat prezenta la JO de la Rio de Janeiro, din 2016.

In 2017, la Campionatele Europene de la Cluj-Napoca, a devenit  sportivul roman cu cele mai multe medalii de aur cucerite la  Europene – zece, depasind-o chiar pe „Zeita de la Montreal” Nadia Comaneci, care are noua titluri continentale.

Pentru intreaga activitate sportiva a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului.

In 2001 a fost declarat cel mai bun sportiv al Romaniei si a primit  „Premiul National pentru Sport”.

Palmares olimpic

Jocuri olimpice Proba Loc
Rio 2016 sarituri 4
Beijing 2008 echipe 7
Beijing 2008 sarituri 4
Beijing 2008 sol 7
Atena 2004 echipe 3
Atena 2004 individual compus 8
Atena 2004 sarituri 3
Atena 2004 sol 2
Sydney 2000 echipe 6
Sydney 2000 individual compus 13
Sydney 2000 sol 6

Palmares competitional

Competitie Proba Loc
Campionatele Europene Cluj-Napoca, Romania 2017 sarituri 2
Campionatele Europene Cluj-Napoca, Romania 2017 sol 1
Campionatele Europene Berna, 2016 sarituri 2
Campionatele Europene Berna, 2016 sol 2
Campionatele Mondiale Glasgow, Marea Britanie 2015 sarituri 2
Campionatele mondiale Londra, Marea Britanie 2009 sarituri 1
Campionatele Mondiale Londra, Marea Britanie 2009 sol 1
Campionatele Mondiale Aarhus, Danemarca 2006 sarituri 1
Campionatele Mondiale Aarhus, Danemarca 2006 sol 1
Campionatele Europene Volos, Grecia 2006 echipe 2
Campionatele Europene Volos, Grecia 2006 sarituri 1
Campionatele Europene Volos, Grecia 2006 sol 2
Campionatele Europene Debrecen, Ungaria 2005 sol 1
Campionatele Mondiale Melbourne, Australia 2005 sarituri 1
Campionatele Europene Ljubliana, Slovenia 2004 echipe 1
Campionatele Europene Ljubliana, Slovenia 2004 individual compus 1
Campionatele Europene Ljubliana, Slovenia 2004 sarituri 1
Campionatele Europene Ljubliana, Slovenia 2004 sol 1
Campionatele Mondiale Anaheim, SUA 2003 echipe 5
Campionatele Mondiale Anaheim, SUA 2003 individual compus 6
Campionatele Mondiale Anaheim, SUA 2003 sarituri 2
Campionatele Mondiale Anaheim, SUA 2003 sol 4
Campionate Europene Patras, Grecia 2002 echipe 1
Campionate Europene Patras, Grecia 2002 sarituri 1
Campionatele Mondiale Debretin, Ungaria 2002 sarituri 7
Campionatele Mondiale Debretin, Ungaria 2002 sol 1
Campionatele Mondiale Gent, Belgia 2001 echipe 6
Campionatele Mondiale Gent, Belgia 2001 individual compus 9
Campionatele Mondiale Gent, Belgia 2001 sarituri 1
Campionatele Mondiale Gent, Belgia 2001 sol 1
Campionatele Europene Bremen, Germania 2000 echipe 2
Campionatele Europene Bremen, Germania 2000 individual compus 3
Campionatele Europene Bremen, Germania 2000 sol 1
Campionatele Mondiale Tianjin, China 1999 sarituri 4
Campionatele Europene Sankt Petesburg, Rusia 1998 echipe 3