Lidia Elena Simon
Atletism

Lidia Elena Simon
Galerie foto
Data nasterii: 04.09.1973
Locul nasterii: Targu Carbunesti, Gorj

Portret

A fost prima femeie care a participat in proba de maraton la cinci editii consecutive ale Jocurilor Olimpice, din 1996 pana in 2012, fiind medaliata cu argint la JO de la Sydney, in 2000. Urmatoarea atleta care a reusit performanta de a lua startul in cinci curse olimpice de maraton, dar nu consecutive, a fost chiliana Erika Olivera care, la JO de la Rio de Janeiro, din 2016, a participat la a cincea cursa olimpica.

Fosta componenta a Clubului Sportiv Dinamo Bucuresti, a cucerit titlul mondial in proba feminina de  maraton, la Edmonton, in 2001, dupa ce in 1997, la CM de la Atena, si in 1999, la CM de la Sevilla, obtinuse medaliile de bronz, in aceeasi proba.

A castigat patru curse de maraton: de trei ori Maratonul International de la Osaka si o data pe cel de la Shanghai.

In 2000, la Campionatele Mondiale de semi-maraton de la Veracruz, din Mexic, a cucerit medalia de aur cu echipa Romaniei si pe cea de bronz la individual, dupa alte doua medalii de bronz si una de argint,, obtinute in competitiile similare din 1998 si 1997, respectiv 1996.

Din 2003, pana la inceputul lui 2004, a facut o pauza competitionala pentru a deveni mama. A revenit in vara lui 2004, si a participat la JO de la Atena, dar n-a reusit sa termine cursa.

S-a stabilit in Statele Unite ale Americii.

Palmares olimpic

Jocuri olimpice Proba Loc
Londra 2012 maraton 45
Beijing 2008 maraton 8
Atena 2004 maraton abandon
Sydney 2000 maraton 2
Atlanta 1996 maraton 6

Palmares competitional

Competitie Proba Loc
Campionatele Mondiale Osaka, Japonia 2007 maraton 1
Campionatele Mondiale Edmonton, Canada 2001 maraton 1
Campionatele Mondiale Veracruz, Spania 2000 semi - maraton 3
Campionatele Mondiale Sevilla, Spania 1999 maraton 3
Campionatele Mondiale Uster, Elvetia 1998 semi - maraton 3
Campionatele Mondiale Kosice, Slovacia 1997 semi - maraton 1
Campionatele Mondiale Atena, Grecia 1997 maraton 3
Campionatele Mondiale Palma de Mallorca, Spania 1996 semi - maraton 2