Lia Manoliu
Atletism

Lia Manoliu
Galerie foto
Data nasterii: 25.04.1932
Locul nasterii: Chisinau, Republica Moldova

Portret

A inceput sa practice mai intai tenisul, la varsta de 13 ani. Au urmat tenisul de masa, voleiul si baschetul,  la ultima disciplina fiind componenta a echipei Stiinta Bucuresti. La toate cele patru sporturi a depasit stadiul de amatoare, reusind sa obtina rezultate notabile in campionatele nationale. 

La 16 ani a inceput sa practice atletismul, mai intai saritura in inaltime, iar apoi aruncarile. Dupa aruncarea greutatii a trecut la aruncarea discului, disciplina in care s-a specializat si a obtinut rezultate de exceptie pana la varsta de 40 de ani. Concomitent cu activitatea sportiva, a absolvit, in 1954, Facultatea de Energetica din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti.

A participant la sase editii consecutive ale Jocurilor Olimpice (de la Helsinki 1952, pana la Munchen 1972), detinand un record de longevitate olimpica, mentionat  in "Cartea recordurilor".

A cucerit trei medalii olimpice, una de aur, in 1968, la Mexico City si doua de bronz, in 1960, la Roma si 1964, laTokyo. A fost de 12 ori campioana nationala si de sapte ori campioana balcanica.

S-a retras din activitatea competitionala in 1972, la 40 de ani.

In 1973 a devenit vicepresedinte al Comitetului Olimpic Roman, iar in 1990 a fost aleasa in functia de presedinte al COR pe care a ocupat-o pana la moartea sa.

In legislatura 1990-1992, a fost aleasa ca senator pentru municipiul Bucuresti.

A fost distinsa cu Trofeul „Fairplay", de UNESCO, in 1973, iar in 1975 cu Ordinul Olimpic „Colanul de Bronz", de CIO. A devenit membru al Comisiei pentru Academia Olimpica din cadrul Comitetului International Olimpic (CIO), membru al Comitetului Executiv al Asociatiei Comitetelor Nationale Olimpice Europene (ACNOE), precum si presedinte al unei grupe de lucru pentru problemele sportivilor de performanta din cadrul acestui for.

A decedat in ianuarie 1998.

In onoarea sa, Stadionul National din Bucuresti a fost denumit si "Lia Manoliu".

Palmares olimpic

Jocuri olimpice Proba Loc
Munchen 1972 aruncarea discului 9
Mexico City 1968 aruncarea discului 1
Tokyo 1964 aruncarea discului 3
Roma 1960 aruncarea discului 3
Melbourne 1956 aruncarea discului 9
Helsinki 1952 aruncarea discului 6

Palmares competitional

Competitie Proba Loc