Ivan Potzaichin
Kaiac-canoe

Ivan Potzaichin
Galerie foto
Data nasterii: 26.11.1949
Locul nasterii: Mila 23, Tulcea

Portret

Prezent la cinci editii ale Jocurilor Olimpice, canoistul Ivan Potzaichin a cucerit nu mai putin de sapte medalii olimpice, patru de aur si trei de argint si a participat la 11 editii ale campionatelor mondiale, cucerind 22 de medalii dintre care opt de aur. In probele de canou dublu i-a avut coechipieri pe Serghei Covaliov, Petre Capusta si Toma Simionov.

Ivan Potzaichin a intrat in istoria olimpismului drept „Campionul cu pagaia rupta”. La Jocurilor Olimpice de la Munchen, in 1972, in seriile intrecerilor de la canoe simplu pe 1000 m (C1 - 1000 m), lui Ivan Potzaichin i s-a rupt pagaia la numei cativa metri dupa start. In conditiile in care  arbitrii nu au oprit cursa (potrivit regulamentului), romanul a vaslit cu ciotul de pagaie si a incheiat cursa, in aplauzele spectatorilor. Descalificat initial, Ivan Potzaichin a fost primit in recalificari, dupa ce a fost solutionata favorabil contestatia depusa de conducerea delegatiei Romaniei. Ulterior, Ivan Potzaichin nu numai ca s-a calificat in finala, dar a si castigat aurul olimpic la capatul unei curse pe care a dominat-o fara drept de apel.

Dupa ce si-a petrecut toata copilaria pe canalele Dunarii, la 18 ani Ivan a inceput sa practice canoea de performanta la Clubul Sportiv Dinamo Bucuresti, club la care a fost legitimat timp de 18 ani ca sportiv. Dupa retragerea din activitatea competitionala, Ivan a devenit antrenor la Dinamo, iar apoi la lotul national.

Cea mai mare satisfactie ca antrenor a avut-o in 2000, la Jocurile Olimpice de la Sydney. Elevii sai Florin Popescu si Mitica Pricop au devenit campioni olimpici la C2 – 1000 m, intrerupand sirul de 16 ani fara aur olimpic in aceasta proba.  Pana in 2000, ultimii care urcasera pe prima treapta a podiumului olimpic la C2 – 1000 m, in 1994, la Los Angeles, fusesera Ivan Potzaichin si Toma Simionov. Tot la Sydney, tandemul Popescu – Pricop a cucerit si bronzul la C2 – 500 m.

Dupa retragerea din viata sportiva, Ivan Potzaichin a infiintat Asociatia "Ivan Patzachin - Mila 23" si a dezvoltat proiectul  „Rowmania” , o campania nationala de promovare a patrimoniului local  prin descoperirea Romaniei naturale prin promovarea miscarii in aer liber.

In anul 1968 a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, in 1982 pe cel de Maestru International al Sportului, iar in 1991 pe cel de Antrenor Emerit.

In 1990, presedintele Comitetului International Olimpic (CIO) Juan Antonio Samaranch  i-a conferit Ordinul Olimpic de argint.

In 2000 a primit Ordinul National “Serviciul Credincios” in gradul de ofiter , iar in 2008 a primit Ordinul “Meritul Sportiv” clasa I .

La data de 1 decembrie 2004, colonelul in rezerva Ivan Potzaichin din cadrul Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a fost inaintat la gradul de general de brigada (cu o stea), in rezerva.

In 2010 a fost distins cu Decoratia Regala “Nihil Sine Deo”.

Palmares olimpic

Jocuri olimpice Proba Loc
Los Angeles 1984 C2 - 1000 m 1
Los Angeles 1984 C2 - 500 m 2
Moscova 1980 C2 - 1000 m 1
Moscova 1980 C2 - 500 m 2
Montreal 1976 C1 - 1000 m 5
Montreal 1976 C1 - 500 m 7
Munchen 1972 C1 - 1000 m 1
Munchen 1972 C2 - 1000 m 2
Mexico City 1968 C1 - 1000 m 7
Mexico City 1968 C2 - 1000 m 1

Palmares competitional

Competitie Proba Loc