Georgeta Andrunache
Canotaj

Georgeta Andrunache
Galerie foto
Data nasterii: 14.04.1976
Locul nasterii: Dracsani, Botosani

Portret

Georgeta Andrunache (Damian, inainte de casatoria cu canotorul Valeriu Andrunache) a inceput sa practice canotajul in 1989 la Clubul Sportiv Scolar din Botosani, dupa sapte ani, in 1996, tranferandu-se la Dinamo Bucuresti. A fost componenta a loturilor de junioare si tineret intre anii 1991 – 1996, din 1997 fiind selectionata la lotul national de senioare.

A cucerit cinci titluri mondiale, trei cu echipajul Romaniei de 8+ , in 1997, 1998 si 1999, iar doua impreuna cu Viorica Susanu, in proba de doi rame fara carmaci (2-) in 2001 si 2002.

 A fost prezenta la patru editii ale Jocurilor Olimpice, in 2000, 2004, 2008 si 2012, unde a urcat de cinci ori pe cea mai inalta treapta a podiumului: de doua ori la 8+, la Sydney (2000) si Atena (2004) si de trei ori la 2-, la Sydney (2000), Atena (2004) si Beijing (2008). A mai cucerit o medalie olimpica de bronz la Beijing, cu echipajul de opt rame cu carmaci al Romaniei.

Alaturi de Elisabeta Lipa si Steven Redgrave, a devenit unul dintre cei trei performeri care au cucerit cinci titluri olimpice la canotaj.

In 2003, a fost desemnata cea mai buna canotoare anului de Federatia Romana de Canotaj .

In 2012, dupa Jocurile Olimpice de la Londra, s-a retras din activitatea competitionala si s-a angajat in cadrul clubului Dinamo Bucuresti.

A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar in 2000 i-a fost conferit Ordinul national “Serviciul credincios” in grad de colonel.

Palmares olimpic

Jocuri olimpice Proba Loc
Londra 2012 doi rame (2-) 5
Beijing 2008 doi rame (2-) 1
Beijing 2008 opt rame cu carmaci (8+) 3
Atena 2004 doi rame (2-) 1
Atena 2004 opt rame cu carmaci (8+) 1
Sydney 2000 doi rame (2-) 1
Sydney 2000 opt rame cu carmaci (8+) 1

Palmares competitional

Competitie Proba Loc
Campionate Europene Atena, Grecia 2008 doi rame (2-) 1
Campionate Europene Poznan, Polonia 2007 opt rame cu carmaci (8+) 1
Campionatele mondiale Munchen, Germania 2007 doi rame (2-) 3
Campionatele mondiale Munchen, Germania 2007 opt rame cu carmaci (8+) 2
Campionatele mondiale Milano, Italia 2003 doi rame (2-) 3
Campionatele mondiale Milano, Italia 2003 opt rame cu carmaci (8+) 2
Campionatele mondiale Sevilla, Spania 2002 doi rame (2-) 1
Campionatele mondiale Lucerna, Elvetia 2001 doi rame (2-) 3
Campionatele mondiale Lucerna, Elvetia 2001 opt rame cu carmaci (8+) 2
Campionatele Mondiale St. Catharines, Canada 1999 doi rame (2-) 6
Campionatele Mondiale St. Catharines, Canada 1999 opt rame cu carmaci (8+) 1
Campionatele Mondiale Koln, Germania 1998 doi rame (2-) 4
Campionatele Mondiale Koln, Germania 1998 opt rame cu carmaci (8+) 1
Campionatele Mondiale Aiguebelette,Franta 1997 doi rame (2-) 2
Campionatele Mondiale Aiguebelette,Franta 1997 opt rame cu carmaci (8+) 1
Campionatele Mondiale de Tineret Hazewinkel, Belgia 1996 2 - 1