Elisabeta Lipa
Canotaj

Elisabeta Lipa
Galerie foto
Data nasterii: 26.10.1964
Locul nasterii: Siret, Suceava

Portret

A inceput canotajul la 16 ani, iar peste numai un an a fost selectionata in lotul olimpic al Romaniei unde a ramas timp de aproape 24 de ani.

In 1981, la Campionatele Mondiale rezervate juniorilor, a cucerit prima medalie din cariera sa de sportiva, bronz in proba de patru vasle cu carmaci (4x+).

In 1984, la Los Angeles, la 19 ani, a cucerit primul sau titlu olimpic la dublu vasle. A fost doar inceputul unei cariere sportive de legenda. A devenit cea mai medaliata canotoare din istoria Jocurilor Olimpice, cu cele cinci medalii de aur, doua de argint si una de bronz cucerite intr-o perioada de 20 de ani.

A fost primul sportiv din istorie care a castigat sase medalii olimpice la canotaj, record pe care si l-a doborat de doua ori, ajungand primul sportiv din canotaj care a cucerit opt medalii olimpice.

Are in palmares 25 de titluri de campioana nationala si a fost port-drapelul delegatiei Romaniei la Jocurile Olimpice de la Sydney (2000) si Atena (2004). La Atena, in 2004, la 39 de ani, a devenit cea mai vastnica sportiva care a cucerit un titlu olimpic la canotaj, in proba de opt rame cu carmaci.

In anul 2000, Elisabeta Lipa a fost declarata de federația internationala de specialitate cea mai buna canotoare a secolului XX.

Pe 1 iunie 2000, la Lucerna, In Elvetia, a primit medalia "Thomas Keller", cea mai inalta distinctie din canotaj, iar presedintele Romaniei i-a conferit Ordinul National ''Serviciul credincios'' in grad de comandor, pentru talentul, pregatirea deosebita si daruirea exceptionala dovedite in intreaga cariera sportiva.

Din partea COSR i-a fost decernat trofeul "Colanul Olimpic", inainte de plecarea la JO de la Beijing, din 2008. La data de 1 decembrie 2004, Elisabeta Lipa a devenit prima femeie din Romania inaintata la gradul de chestor de politie (echivalent cu cel de general).

In anul 2008 a fost declarata Cetatean de Onoare al orasului Siret.

In noiembrie 2015 a fost numita in functia de ministru al Tineretului si Sportului.

Palmares olimpic

Jocuri olimpice Proba Loc
Atena 2004 opt rame cu carmaci (8+) 1
Sydney 2000 dublu vasle (2x) 5
Sydney 2000 opt rame cu carmaci (8+) 1
Atlanta 1996 opt rame cu carmaci (8+) 1
Barcelona 1992 dublu vasle (2x) 2
Barcelona 1992 simplu vasle (1x) 1
Seul 1988 dublu vasle (2x) 2
Seul 1988 patru vasle (4x) 3
Los Angeles 1984 dublu vasle (2x) 1

Palmares competitional

Competitie Proba Loc
Campionatele Mondiale Milano, Italia 2003 opt rame cu carmaci (8+) 2
Campionatele Mondiale Glasgow, Marea Britanie 1996 patru rame (4-) 2
Campionatele Mondiale Indianapolis, SUA 1994 doi rame (2-) 2
Campionatele Mondiale Indianapolis, SUA 1994 opt rame cu carmaci (8+) 3
Campionatele Mondiale Racice, Republica Cehoslovaca 1993 dublu vasle (2x) 6
Campionatele Mondiale Viena, Austria 1991 dublu vasle (2x) 2
Campionatele Mondiale Viena, Austria 1991 simplu vasle (1x) 2
Campionatele Mondiale Bled, Slovenia 1989 dublu vasle (2x) 2
Campionatele Mondiale Bled, Slovenia 1989 simplu vasle (1x) 1
Campionatele Mondiale Copenhaga, Danemarca 1987 dublu vasle (2x) 2
Campionatele Mondiale Nottingham, Marea Britanie 1986 dublu vasle (2x) 2
Campionatele Mondiale Hazewinkel, Belgia 1985 dublu vasle (2x) 2
Campionatele Mondiale Duisburg, Germania 1983 dublu vasle (2x) 3
Campionatele Mondiale de Juniori Sofia, Bulgaria 1981 patru vasle cu carmaci (4x+) 3