Catalina Ponor
Gimnastica artistica

Catalina Ponor
Galerie foto
Data nasterii: 20.08.1987
Locul nasterii: Constanta

Portret

A petrecut aproape 20 de ani in sala de gimnastica. S-a retras din activitatea competitionala in 2007, dar a revenit in forta dupa o pauza competitionala de patru ani.

In 2012 Catalina Ponor a devenit prima gimnasta din Romania care a urcat pe podiumul olimpic la 25 de ani fara cateva zile.

A inceput gimnastica la varsta de patru ani. In 2002, le-a atras atentia antrenorilor Octavian Bellu si Mariana Bitang, care au selectionat-o la lotul national.

In 2003, la Campionatele Mondiale de la Anaheim (SUA), a facut parte din echipa care a cucerit medalia de argint, iar in intrecerile pe aparate a urcat pe treapta a doua a podiumului, atat la barna cat si la sol.

In 2004, la Amsterdam, a cucerit titlul european atat cu echipa, cat si la barna si sol.

In 2005, a cucerit titlul european la barna, iar la Campioantele Mondiale a obtinut bronzul la acelasi aparat.

In 2006, la Campionatele Europene de la Volos (Grecia), a urcat  din nou pe prima treapta a podiumului la barna, si a obtinut bronzul la sol.

La sfarsitul lui 2007, dupa ce a mai obtinut o medalie mondiala de bronz cu echipa, s-a retras din activitatea competitionala din cauza unor accidentari.

A revenit in sala de antrenamente in 2011, sub indrumarea antrenorilor Octavian Bellu si Mariana Bitang, la randul lor proaspat reveniti la lot, iar in 2012 a participat la Jocurile Olimpice de la Londra unde a obtinut medaliile de bronz cu echipa si argint la sol, devenind prima gimnasta din Romania care a urcat pe podiumul olimpic la 25 de ani fara cateva zile.

Dupa Londra 2012, s-a retras din nou din activitatea competitionala.

Si-a reluat antrenamentele pentru a doua oara la in februarie 2015, si a anuntat oficial revenirea la lotul national, in martie.

In 2016, a facut parte din echipa feminina de gimnastica a Romaniei care a participat la turneul de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro si s-a clasat pe locul 7, ratand biletele pentru Rio. Potrivit regulamantului federatiei internationale de specialitate (FIG), forurile nationale ale tarilor  clasate pe locurile 5-8 si-au castigat dreptul de a delega o sportiva care sa concureze in competitia individuala la Rio.  Federatia Romana de Gimnastica a desemnat-o pe Catalina Ponor  sa reprezinte Romania in concursul olimpic de la Rio.

In 2017, la Campionatele Europene de la Cluj-Napoca, a devenit prima gimnasta pentru a cincea oara campioana continentala la barna.

In septembrie 2017, a fost decorata de presedintele Romaniei cu Ordinul Serviciul Credincios in Grad de Ofiter.

Palmares olimpic

Jocuri olimpice Proba Loc
Rio 2016 barna 7
Londra 2012 barna 4
Londra 2012 echipe 3
Londra 2012 sol 2
Atena 2004 barna 1
Atena 2004 echipe 1
Atena 2004 sol 1

Palmares competitional

Competitie Proba Loc
Campionatele Europene 2017 barna 1
Campionatele Europene Berna, 2016 barna 3
Campionatele Europene Berna, 2016 sol 3
Campionate Europene Bruxelles, Belgia 2012 barna 1
Campionate Europene Bruxelles, Belgia 2012 echipe 1
Campionate Europene Bruxelles, Belgia 2012 sol 2
Campionatele mondiale Tokyo, Japonia 2011 echipe 4
Campionatele mondiale Stuttgart, Germania 2007 echipe 3
Campionate Europene Volos, Grecia 2006 barna 1
Campionate Europene Volos, Grecia 2006 echipe 2
Campionate Europene Volos, Grecia 2006 sol 3
Campionate Europene Debretin, Ungaria 2005 barna 1
Campionate Europene Amsterdam, Olanda 2004 barna 1
Campionate Europene Amsterdam, Olanda 2004 echipe 1
Campionate Europene Amsterdam, Olanda 2004 sol 1
Campionatele mondiale Anaheim, SUA 2003 barna 2
Campionatele mondiale Anaheim, SUA 2003 echipe 3
Campionatele mondiale Anaheim, SUA 2003 sol 2